Elektrisk oppvarmede klær på langtur om vinteren – iskald hazard i Abisko?

I år starter påsketuren fra Abisko. Det er i Sverige, mellom Narvik og Kiruna. Vi flyr til Narvik og tar Ofotbanen til Abisko. Så begynner vi å gå sydover, langs Kungsleden. På høyde med Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell dreier vi vestover og går mot Suljitelma.

Vær og føreforhold avgjør hvor vi avslutter turen. Målet er å gå til Lønsdal på Saltfjellet og ta toget tilbake til Trondheim. Men, hvis det går trått, må vi avslutte før, i Junkerdal eller i Suljitelma.

Påske betyr ski, snø og fjell, og forhåpentligvis sol. Men, uansett hvor fint været blir så er ikke telttur i fjellet i påsken varmt. Det kan være varmt i en lun sydvendt helling tidlig på ettermiddagen, men straks solen forsvinner faller temperaturen fort og langt.  Ti varmegrader klokken tre på ettermiddagen blir til minus tyve klokken tre på natten.

Med god sovepose er vanligvis ikke natten i telt et problem. Du har det lunt og godt i posen, selv om nesetippen kan bli litt kald. Men kvelden, og særlig morgenen, er ikke behagelig for en som fryser straks anledningen byr seg.

Avmarsj betyr å ta på dypfrosne støvler og å gå ut i kulda, børste bort snø, grave frem plugger og pakke sammen iskald teltuk. Og hvis du ikke er alt for treig, så morgenen har blitt dag, så er det ikke mye varme i solstrålene. Når du er ferdig pakket og klar til å gå, så er fingre og tær som is. Og for Ingunn, som produserer like mye overskuddsvarme som en blokk med kunstis, betyr det at hun forblir kald i mange timer.

Men, i år blir det forhåpentligvis forandring – til det bedre. Vi (Ingunn) skal teste elektrisk oppvarmede klær på tur – skikkelig langtur. Oppvarmede ullsokker fra Thunderbolt skal varme Ingunns liktær om morgenen. En elektrisk pologenser av fleece og varmekabler skal holde overkroppen varm.

Den store utfordringen blir å skaffe strøm til all varmen. Vi kommer forbi en del svenske turisthytter, men bare noen få har strøm. Derfor skal vi forsøke med solcellepanel. Fotvarme direkte fra solen.

Vi hadde allerede ett solcellepanel fra Sunlinq. Det kobler vi i parallell med et nytt Nomad 13 fra Goal Zero. For å lagre strømmen har vi investert i en batteripakke (Sherpa 50 fra Goal Zero).

Institutt for anvendt rallemikk har testet systemet under ukontrollerte, ikke repeterbare betingelser. Testen startet i dag klokken 10.00 med 40 % lading av batteripakken og ble avsluttet klokken 15:55. Da var batteripakken fulladet……så da vet vi det. Bildet under viser forsøksoppsettet.

Men, strøm og varme avhenger jo av sol. Vil værgudene stå oss bi, eller bærer det lukt til det absolutte nullpunkt? Følg med godtfolk. Snart kommer neste bolk i Sagaen om sokker og solcellepanel i Sarek. 

 

Test av solcellepanel for lading av elektrisk oppvarmede sokker

Test av solcellepanel for lading av elektriske sokker