Tåvarmere eller varmeputer – er det noen ulemper?

Mine erfaringer med varme føtter på vintertelttur kan synes for godt til å være sant. Så noen ulemper må det vel være med disse varmeputene. Og, jo, det er det selvfølgelig.

Varmeputer fra The Heat Company

Tåvarmere klare til bruk

Det blir noe avfall, både av putene i seg selv, og i form av innpakningen de kommer i. Plastembalasjen putene kommer i kan ikke fjernes før tåvarmerne skal brukes, da tilgang på luft er det som får putene til å begynne å produsere varme.

I motsetning til varmesåler kan de heller ikke slås av og på. Det skal i følge bruksanvisningen være mulig å legge varmeputene i en lufttett pose, og dermed stoppe varmeprosessen. Når behovet for varme føtter igjen oppstår, skal de kunne tas ut av den lufttette posen og på nytt gi varme. På denne turen fristet det ikke å avbryte varmetilførselen til tærne, så det får jeg prøve på neste tur.

Er alle tåvarmere like bra?

Varmeputene kan festes på sokkene

Varmeputene kommer med tape. Dette er praktisk, og forhindrer at varmeputene forskyver seg nede i skoene.

Gjennom mine mange frosne år har jeg prøvd flere ulike typer varmeputer, og alle er ikke like gode. Det har vært problemer med flere varianter både på grunn av at de forsyver seg i skoene og det at de etterhvert blir harde.

Tåvarmerne fra The Heat Company er selvklebende. De  festes på undersiden av sokken ved å fjerne beskyttelsesfilmen på putene. Dermed ligger de godt og stabilt i skoen, uten å forsyve seg. Andre varianter jeg har testet ut forskyver seg allerede når skoen tas på – enten ved at de presses fram i tåa, og blir liggende der som en ball, eller at de glir for langt bak, og blir liggende midt under foten.

Noen varianter forvandler seg dessuten til en hard klump etterhvert som varmen utvikles. Modellen fra The Heat Company forblir myke helt til man tar de ut av skoene.

I 2009 fikk testet Villmarksliv varmeputene (Sammendrag av test av varmeputer finner du her.)

Ingunn frossenpilt