Test av Sherpa 50 Adventure Kit – solcellepanel og batteripakke fra GoalZero

GoalZero Sherpa 50 Adventure Kit

Til turen Abisko – Lønsdal (som dessverre endte i Ritsem) kjøpte vi inn solcellepanel og batteripakke for å lade Ingunns oppvarmede klær. Det fungerte ikke særlig bra. Vi fikk ikke mange milliampær solenergi inn på batteriet, men det skyldes mangel på sol og ikke dårlig utstyr.

Jeg har foreløpig ikke fått så mye erfaring med solceller på tur, men litt har jeg lært, og leser du videre så får du vite hva.

Panel og batteripakke

Om produktet – GoalZero Sherpa 50 Adventure Kit

Goal Zero er en stor amerikansk produsent av solceller og batteripakker for tur og fritidsbruk. Sherpa 50 Adventure Kit er en pakke med to hoveddeler, et solcellepanel, Nomad 13 m, og en batteripakke Sherpa 50. I tillegg følger det med ladere og kabler (se under).

Solcellepanelet – Nomad 13 m

Solcellepanelet yter maks 13 Watt og har en utspenning på ca. 12 V, pluss en USB-utgang på 5 V. Det består av to stive panel som er festet til hverandre. Når panelet ikke brukes brettes de mot hverandre som du lukker en bok. Det gir god beskyttelse av panelene. På den ene permen er en nettinglomme med plass til kabler og ladere – praktisk. Langs kantene er ni hemper, så det er bra med festepunkter.

Panelet har fire utganger:

 • USB-port
 • 12 V kabel, 2 m lang. Det er denne du kobler inn på batteripakken.
 • ”Chain in”, 0,3 m lang, til å koble sammen flere solcellepanel.
 • ”Guide 10”, 0,3 m lang, for å lade en mindre batteripakke, Guide 10

Panelet virker solid, sømmer og glidelås ser bra ut, men jeg har ikke brukt det lenge nok til å avdekke svakheter.

Den viktigste ulempen med panelet er at det er tungt. Med fastmonterte kabler veier det 885 gram, og det for mye. Til sammenlikning har jeg et Sunlinq panel med omtrent samme spesifikasjon, 13 W / 12 V. Det veier 340 gram uten kabler. Nomad 13 veier 160 % mer, men produserer ikke mer strøm. Skal du på langtur, og kapper skaftet av tannbørsten for å spare gram, så er ikke Nomad 13 førstevalget. Forhandler oppgir vekten til 720 gram, men det stemmer ikke.

Utslått måler panelet fra GoalZero 46 * 27 cm og sammenbrettet 23 * 27 cm. (Sunlinq sammenbrettet = 23 * 13 cm)

 Batteripakken – Sherpa 50

Sherpa 50 er en solid batteripakke som kan lades fra solscellepanelet, fra et vanlig 230 V uttak (egen lader nr 1) eller fra 12 V sigarettenneruttak i bilen (egen lader nr 2). Batteripakken kan du bruke til å lagre strøm, og deretter lade det du trenger, mobiltelefon, kamera, vanlige batterier, bærbar PC, osv. Men, det forutsetter at du har batterilader som passer til tilkoblingene  som Sherpa 50 tilbyr. Den har fire utganger:

 1. USB-port
 2. 12 V utgang der du f.eks. kan koble på et sigarettenneruttak (hun)
 3. ”Laptop”-utgang på 19 V, men kabel for å lade PC-en følger ikke med.
 4. 12 V utgang til spenningsomformer til 110 V, som er ekstrautstyr. (Jeg tror det GoalZero planlegger en omformer til 230 V, men den var ikke tilgjengelig i april 2013)
Nærbilde av fronten på Sherpa 50 batteripakke

Nærbilde av fronten på Sherpa 50 batteripakke

Andre tekniske spesifikasjoner:

 • Vekt = 500 gram (Forhandler oppgir 1,1 lbs, og det stemmer, men burde vært oppgit i kg.)
 • Utvendige mål (B*H*D) = 115 *134*39 mm, sånn cirka.
 • Batterikapasitet = 50 Wh, 9 – 13 Volt

Sherpa 50 har en indikator som viser batterinivået i sprang på 20 %, og som blinker når det lader. Det er innebygget lys i tilkoblingspunktene, bryteren og displayet (indikatoren). En diodelampe med egen bryter gjør at Sherpa 50 fungerer som en enkel lommelykt. Den har innebygget beskyttelse mot overbelastning og overoppheting.

Batteripakken gir et godt inntrykk, den er kompakt og virker robust. Lys og batteriindikator gir god oversikt over lading og tilkoblingspunkter.

Det eneste jeg savner, så langt, er deksler over de ulike utgangene. Sand, snø, vann og Universalklister – på tur er det tendens til at ting havner der det ikke skal havne. Deksel eller plugger ville redusert faren for ukontrollert inntrengning av havregrøt, og gjort strømforsyningen sikrere.

Hva skal jeg med batteripakken, kan jeg ikke lade direkte fra solcellepanelet?

Det, og erfaringer med bruk av panelet finner du i neste innlegg.