Nomad 13 m, hvor lang tid tar det å lade med solcellepanelet?

Lading av Sherpa 50 i  Bergen

I siste innlegg prøvde jeg å beregne tiden for å fullade batteripakken (Sherpa 50) vha. solcellepanelet (Nomad 13 m) som følger med når du kjøper Sherpa 50 Adventure Kit.  Jeg brukte Bergen som eksempel fordi Geofysisk institutt hadde en side med data om solinnstrålingen.

Etter 6 timer med sol fra skyfri himmel er pakken fulladet med 50 Watt-timer. Er det overskyet tar det kanskje tre ganger så lang tid. Med andre ord, det går ikke fort. Hvis det er overskyet tar det flere dager.

Har du målt? Stemmer beregningene?

Hva tar du meg for – klart jeg har målt. Flere ganger, men i Trondheim, ikke i Bergen. Været har vært sånn passe: disig, lettskyet, overskyet med perioder med sol. Panelet har stått ute, bra rettet mot solen, unntatt på en av målingene.

Figuren under viser hvordan ladingen utviklet seg på 5 dager i slutten av april – tidlig mai. Til å måle ladingen brukte jeg indikatoren på batteripakken. Den har sprang på 20 %, så inndelingen er litt grov. Hvis panelet viste 20 – 40 % lading, brukte jeg middelverdien, 30 %.

Se på den mørkblå kurven for 28. april. På litt over tre timer går batteriindikatoren fra 0 til 30 %, altså ca 13 % per time, som tilsvarer 6,5 Watt. Det var lettskyet og perioder med sol.

Senere på dagen blir kurven horisontal. Solen kom lavere og det ble litt mer skyer, og selv om panelet ladet, så var det ikke nok til at nivået kom over 30 %. Den gule kurven for 4. mai er horisontal. Etter 5 timer med lettskyet / overskyet vær var batterinivået uforandret på 50 %.

Batterivnivå som funksjon av ladetid for Sherpa 50 & Nomad 13 m

Batterivnivå som funksjon av ladetid for Sherpa 50 & Nomad 13 m

Fine farger på de kurvene, men hva betyr det i praksis?

Jeg tror målingene over representerer vanlige solforhold i Norge, litt sol, en god del skyer men ikke regn. Fint turvær, ingen grunn til å  klage på det.

For sånne forhold kan du kanskje regne med at solcellepanelet leverer 2 – 6 W inn på batteripakken. Det er ikke all verden. Slett ikke nok til vaffeljern, verken enkelt eller dobbelt, og tørketrommel håper jeg du har glemt allerede.

Og, det vil ta minst 8 timer å lade batteripakken, sannsynligvis mye mer.

Foreløpig forhastet konklusjon på for tynt grunnlag

Med masse sol lader du batteripakken på en dag. Er det lettskyet trenger du to dager. Er det mer skyer enn det, kan charter til Malorca være den eneste muligheten.