Nomad 13 m solcellepanel – hvor mye strøm kan vi regne med å få?

Solscellestrøm – hvor mye trenger jeg og hvor mye får jeg?

De to viktigste spørsmålene når du skal kjøpe solcellepanel er:

  1. Hvor mye strøm trenger jeg?
  2. Hvor mye strøm får jeg?

Hvis det ikke er samsvar mellom behovet du har, og det panelet gir, blir det både skuffelse og flatt batteri. Jeg tror mange forventer for mye. De kjøper et lite solcellepanel, det er både billig og lett, og tror at det kan drive både vaffeljern og tørketrommel.

Hvor mye energi er det i solstrålene?

Skal vi vurdere hva vi kan få ut av et solcellepanel, er det logisk å begynne med solstrålene. Hvor mye energi sender solen oss?. Vi får ikke mer elektrisk energi ut enn solenergien som treffer panelet.

Ett dobbelt vaffeljern per kvadratmeter

Ytterst i atmosfæren er solstrålingen ca 1350 Watt per kvadratmeter. Hvis vi greide å omgjøre all energien der til strøm, vil et solcellepanel på en kvadratmeter være akkurat nok til å drive et dobbelt vaffeljern, (men ikke tørketrommel).

Solen skinner på Bergen – Geofysisk institutt har målt

På vei gjennom atmosfæren reduseres strålingen. Geofysisk institutt i Bergen har både beregnet og målt innstrålingen der. I dag, 5. mai, ville skyfri himmel gitt maks innstråling på ca. 700 W per kvadratmeter (klokken 14.00). Målt innstråling var vesentlig lavere, maks ca. 250 W per kvadratmeter. Tidlig i mai er gjennomsnittlig innstråling over døgnet ca. 180 W per kvadratmeter.

Eksempel: vi regner på solen

La oss lage et ladeeksempel: Vi tar en maidag i Bergen, et Nomad 13 m solcellepanel, en Sherpa 50 batteripakke og litt vekslende vær, og ser hvor mye strøm vi får. Panelet har areal på 2*19 cm * 22,5 cm = 0,086 kvadratmeter, og virkningsgraden er 17,5 %. Batteripakken har kapastiet på 50 W timer. Når vi lader den taper vi litt energi, la oss anta at virkningsgraden er 80 %. Hva får vi da – et skikkelig kraftverk?

Tabellen under viser to situasjoner. Med sol fra skyfri himmel får vi ca. 10 W fra panelet. På en time lader vi batteripakken 17 %, og etter 6 timer vil den være fulladet. I grått og overskyet vær tar det 16 timer å fullade batteripakken. Solen går ned og vi må vente til neste dag.

 Vær Innstråling (W/m2)  Ut fra panelet (W) Lading per time (%)  Tid til fulladet (timer)
 Skyfritt  700  10,5 17  6
 Overskyet 250  3,8 6  16

Dette var bare tall, tull og teori – virkelig ladetid takk.

Her kan du lese hvor lang tid det tar å lade Sherpa 50 med Nomad 13 m i Trondheim (målt, ikke beregnet).