Sherpa 50 Adventure Kit – Hvorfor batteripakke?

 

Hva er hensikten med batteripakken (Sherpa 50) ?

Hvorfor bruke penger på batteripakke? Kan man ikke lade direkte fra solcellepanelet?

Jo, du kan bruke panelet uten batteripakken. Du kan lade mobilen direkte fra USB-porten, eller koble en sigarettennerutgang (følger med) til batteripakken og koble på 12 V utstyr.

Sherpa 50 batteripakke påkoblet sigarettenneruttak og mobiltelefon

Sherpa 50 batteripakke påkoblet sigarettenneruttak og mobiltelefon

Lade mobilen direkte fra solcellepanelet ……..neida, neida, neida

Min erfaring med lading direkte fra solcellepanel har vært halvdårlig. På en lang kajakktur brukte jeg en Ansman universallader koblet direkte på sigarettennerutgangen på Sunlinq-panelet. Så ladet jeg mobilen fra USB-porten på universalladeren, og kamera- og AA-batterier plasserte jeg i laderen.

Gikk det bra? Neida, neida, neida….. det gikk, men ikke særlig bra. Det ene problemet var at når det var bra vær, så padlet jeg hele dagen. Jeg ville ikke ha panelet på dekk, så jeg fikk bare ladet litt om morgenen, og i lunsjpausen.

En sky for solen stopper mobilen

Det andre problemet var lading av mobiltelefonen. Det var den jeg hadde mest behov for å lade, så jeg forsøkte stadig i lunsjpausen. Hvis det ikke var knallsol, og det var det alt for lite av, så ble spenningen fort for lav. Anta at en sky kommer ruslende forbi og tar en kort pause foran solen, før den rusler videre. Spenningen blir for lav og mobilen slutter å lade. Det hadde ikke vært noe stort problem hvis ladingen fortsatte når solen kom frem, men det gjorde den ikke. Jeg måtte trekke ut og sette inn USB-pluggen for at ladingen skulle fortsette.

Sherpa 50 er ikke så kresen, men sol må alle ha

Kobler du batteripakken til panelet, så lader den så lenge det er nok sol, stanser når det kommer skygge, og lader videre når solen titter frem. Batteripakken er mye mindre kresen enn en del elektronikk, som får hikke når spenningen blir lav. Men, hvis det er for lite sol får du verken ladet batteripakken eller noe annet.

Batteripakken takler uår, vel…. i det minste noen grådager

Batteripakken gir deg en solid buffer mot gråværsdager. På en soldag fullader du batteripakken. Hvis de neste dagene blir grå uten gløtt av sol, har du likevel strøm til å lade mobiltelefonen mange ganger.

På plussiden gir batteripakken sikrere lading når det er sol, og et strømlager du kan tære på når det blir uår. På minussiden er vekten, 500 gram + kabler, og prisen, selvfølgelig. Spenning koster, og GoalZero gjelder nok noe annet enn prisen.

Hvor mye strøm får jeg, og hvor lang tid tar det å lade en Sherpa?

Det tok lengre tid en jeg trodde. Jeg har beregnet og testet lading under ulike forhold. Her kan du kan lese om beregnet ladetid for Sherpaen.